zondag 13 december 2015

Onze-Lieve-Vrouw van Fátima

Fatima is de naam van de lievelingsdochter van de Profeet Mohammed. Hij noemde haar de alleredelste vrouw van het Paradijs.

Maar het is ook de naam van een plaats in Portugal. Deze plaats kreeg haar naam na de bezetting door de Moren. Genoemd naar de dochter van Mohammed. Er is echter een sage die een nog romantischer verhaal vertelt.

Hoe komt een Portugees plaatsje aan de naam van een oosterse prinses? Een oude sage vertelt dat er in de 12e eeuw een oosterse prinses Fátima gevangen werd genomen door Heer Gonçalo van Ourém, een plaatsje niet ver van het huidige Fátima. De koning stond hem toe met de prinses te trouwen. Maar hij stelde als voorwaarde dat zij echt van hem moest houden en dat zij katholiek moest worden. Dat deed zij. Maar kort daarop stierf zij. De weduwnaar, Gonçalo, trok zich terug in een klooster. Tegelijk liet hij een nieuw klooster bouwen. Toen het voltooid was, liet hij de stoffelijke resten van zijn vrouw daarheen overbrengen. Sindsdien heet het klooster Fátima. De naam ging geleidelijk over op het omliggende plaatsje.
De plaats Fatima is beroemd geworden doordat Maria er in 1917 verschenen zou zijn.
Zo werd de plaatsnaam een eretitel van Maria: Onze Lieve Vrouwe van Fatima.
Omdat in Zuid-Europa de naam Maria soms te verheven werd geacht om aan een meisje te geven koos men voor eretitels die bij haar pasten. Vandaar dat Fatima een vrouwennaam is geworden.

We geloven dat het geen toeval is dat Maria nu juist in deze plaats verschenen is en daarom hebben we dit blog naar deze verschijning genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten