zaterdag 19 december 2015

Islam 2.0, Kan dat wel?

"Enige kanttekeningen bij de Koran door Mr Drs P.B.Ph.M. Bogaers, bioloog en advocaat te Nieuwegein


Inleiding
Als advocaat in asielzaken sedert 1986 heb ik de laatste tien jaren mannen en vrouwen mogen spreken uit Iran, Afghanistan over hun geloof, islam, en wat dat met hen doet. Is islam wel zo'n vredelievende godsdienst, zoals in het Westen meestal wordt beweerd? Wie je er ook over aanspreekt, dat is nog steeds de gangbare opvatting.
In het Katholiek Nieuwsblad van 21 november 2014 zei een voormalig aartsbisschop van Washington, kardinaal Mc Carrick, het volgende:
"De katholieke sociale leer is gebaseerd op de waardigheid van de menselijke persoon. Als je de heilige Koran bestudeert, als je de islam bestudeert, in principe, is dit wat de profeet Mohammed, vrede zij met hem, leert",

aldus de kardinaal. En:

"Wij geloven dat de islam een religie is die mensen helpt, hen niet doodt. Dit heeft de moslimgemeenschap altijd geleerd".

De kardinaal opende de persconferentie opmerkelijk met de voor de islam typerende groet:

"In de naam van God, de Barmhartige Erbarmer".

Als je in Nederland over het onderwerp spreekt met academisch opgeleiden, dan is het eerste wat zij zeggen: "Islam betekent 'vrede'."
Dat is in een tijd van moord en doodslag van IS in Syrië en Irak, en van Boko Haram in Afrika etc. toch een merkwaardige mededeling. Ís dat wel zo? Waar komt dan toch de strijd vandaan, die IS/Boko Haram etc. voeren tegen christenen, Joden, andersdenkenden? Waarom vervolgt de Islamitische Republiek Iran elke "afvallige"?

1. Nadat ik eerst de bijbel heb bestudeerd van a tot en met z, editie De Naardense Bijbel van Pieter Oussoren uit 2004, begon ik in 2014 met het bestuderen van de Koran in de editie van Rainbow Pockets, uitgegeven door Maarten Muntinga B.V. Amsterdam in 2013, voor € 10,-- te koop in de boekhandel. Voor het geld kun je het niet laten. Ook hier heb ik het boek van a tot en met z bestudeerd.

Uitgangspunt was de vraag, of de Koran wel zo'n vredelievend boek is, als wordt beweerd. De Koran is volgens moslims het door God gegeven Woord. De Koran-tekst wil heel nadrukkelijk gesteld zijn in de taal van God en de engelen, niet in de taal van de mensen, zoals deze editie vermeldt.

Moslims geloven dat de Koran het letterlijke, ongeschapen Woord van God is, op dezelfde manier waarop christelijke theologen geloven dat Jezus de ongeschapen Zoon van God is.

Voordat je de Koran gaat lezen, moet je de bijbel hebben bestudeerd. De profeet Mohammed baseert zich in de Koran immers bij voortduring op het Oude Testament, met name de Thora, en op het evangelie. In de inleiding bij deze editie door Prof. Dr J.J.G. Jansen van augustus 1992 wordt kort ingegaan op het leven van de profeet Mohammed, geboren in Mekka in het tegenwoordige Saoedi-Arabië, omstreeks 570 en gestorven in juni 632 in de plaats Medina. Bij zijn dood was Mohammed heerser over het hele Arabische schiereiland. Hij stierf in de armen van zijn favoriete echtgenote "A'isha", de dochter van Abu Bakr, één van de eerste moslims. Voor het zo ver was, heeft Mohammed vele oorlogen en veldslagen gevoerd. Volgens deze inleiding zou hij alleen al vanuit de plaats Medina, waarheen hij was gevlucht in 622, 74 expedities hebben ondernomen. Iraanse bronnen spreken van 80 oorlogen in 23 jaar tijd.

Vanzelfsprekend was Mohammed de eerste gelovige en werd hij omringd door een zee van ongelovigen, eerst in Mekka, waaruit hij is gevlucht in 622 naar Medina. Tot zijn vijanden behoorden niet alleen Arabieren, maar ook Joodse stammen. Zo verdreef hij de Joodse stam Banu Qaynuqa uit Medina, en ook de Joodse stam Banu al-Nadir uit Madina in augustus 625. Bij voortduring streed hij tegen de inwoners van Mekka. Ook de Joodse stam Banu Qurayza uit Medina is door Mohammed gestraft. De mannen van de stam werden gedood, de vrouwen en kinderen als slaaf verkocht. Met de Mekkanen sloot hij het Verdrag van Al-Hudaybiyya in maart 628. Naarmate zich meer stammen bij Mohammed aansloten, werd de positie van Mekka zwakker. In januari 630 gaf de stad Mekka zich over." Lees hier verder.......

2 opmerkingen:

  1. Dag! Ik zou heel graag de rest van het artikel "Islam 2.0, Kan dat wel?" lezen, maar dat lukt nu niet. De link "verder lezen" werkt niet. Dank alvast! Vr. gr. Kristel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hierbij de juiste link. Ik heb het ook in het artikel aangepast.
    http://www.katholieknieuwsblad.nl/over-kn/dossiers/islam-2-0-kan-dat-wel

    BeantwoordenVerwijderen